söndag 7 oktober 2012

Experiment med passionsfruktsmousse

Har ett par gånger ätit en fantastiskt god chokladkaka med passionsfruktsmousse på Kust café i Falsterbo. Nu håller vi på att experimentera för att hitta en bra passionsfruktsmousse.

Tisdag 1/4 del av detta recept:

2 dl köpt passionsfruktsjuice
8 passionsfrukter
1 dl socker
4 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ut frukterna och sila av så att man bara får kvar saften. Sjud saften tillsammans med juicen och sockret. Rör ner gelatinbladen så att de smälter. Ta av från värmen och vispa grädden. Vänd ner juiceblandningen i grädden, häll på den kalla chokladbotten och ställ in i kylen.

Betyg: God konsistens, men lite för mycket smak av grädde. Behövs mer smak av passionsfrukt.

Onsdag ca 1/4 av detta recept:

4 st gelatinblad
2 st ägg
2 dl crème fraiche
400 g färskost,, t ex Philadelphia
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl köpt passionsfruktsjuice
8 passionsfrukter
1 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. 
Gröp ut frukterna och sila av så att man bara får kvar saften. Sjud saften tillsammans med juicen och sockret. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i passionsfruktssaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.

Betyg: Råkade missa att vispa äggvitan för sig, ooops! Ändå god konsistens och godare smak än tisdagens försök.

Torsdag ca 1/4 av detta recept:

4 st gelatinblad
2 st ägg
2 dl crème fraiche
400 g färskost,, t ex Philadelphia
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
8 dl köpt passionsfruktsjuice
8 passionsfrukter

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker till en slät smet. 
Gröp ut frukterna och sila av så att man bara får kvar saften. Sjud saften tillsammans med juicen, reducera till ca 1/4. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i passionsfruktssaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.  
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.
Betyg: Gjorde rätt den här gången, frågan är om den ökade mängden juice (trots mitt försök att reducera ner den till samma mängd som i onsdagsreceptet) kommer att göra att moussen inte stelnar... Jo det gjorde den, men smaken är fortfarande inte som jag vill.

Till sist så fick det bli två klassiker istället:

Red velvet cupcakes














och Key lime pie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar