onsdag 14 december 2011

Julgodis

I år blev det Mozartkulor som vanligt, men också trillingnöt, kokos och saffranskola, mariannetryffel och tryffel med citronhavssalt. Eftersom vi råkade köpa marzipan med päronsmak så blev det även lite marzipanfigurer...


Mariannetryffel:

30 st Marianne
250 g mörk choklad
1 dl grädde
(200g vit choklad)

Krossa marianne i mortel. Koka grädde, ta bort från plattan rör ner chokladen och sedan mariannekrosset. Låt svalna och gör bollar. Jag doppade dem inte i vitchoklad utan använde den bara till att göra mönster med.















Kokos och saffranskola:


3 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)

Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till kulprovet (120-125ºC).

Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.


1 kommentar:

  1. Hur ska jag kunna kontra med en blogg när jag inte ens vet att du har en?! Hålla på och smussla sådär... Mycket bra för övrigt, och mycket Jenny! Men jag saknar etiketten "gosigt".
    /Evil Eve
    (som ju kanske inte ska skriva snälla kommentarer...ööhh...den ovanstående kommentaren är full av dolda förolämpningar! ...eller nåt...)

    SvaraRadera