lördag 5 juli 2014

Huvudrätt - Sukiyaki (10 port)

En kombination av dessa recept från lagajapanskmat.wordpress.com och ica.se.

Antingen gör vi allt på en gång som en stor soppa, eller så gör vi lite i taget så att det är riktigt varmt, har Eva något vi kan sätta på bordet för att hålla varmt så kan vi laga allt efter som?

Soppa/buljong:

5dl  vatten
5 dl Mirin
5dl soja
10 msk råsocker
1,5 dl sake
2 påsar dashipulver

och det som ska vara i:

1 kg entrecote, tag ur fysen och låt tina lite, skiva tunt
500 g glasnudlar / harusame (kokas innan?)
20 champinjoner
1 salladkål
2-3 paket salladlök (25 st)
5 gul lök
400 g tofu

att doppa i:

5 ägg

Servera med ris om vi tycker att vi behöver det för att bli mätta.

  1. Tina entrecote lite och skiva tunt, ca 3 mm.
  2. Skär salladskål och salladslök (vit till ljusgrön del), i bitar om ca 4 cm och skiva gul lök och svamp (ca 0,5 cm). Skär av dem gröna delen av salladslöken,  och skiva i ca 1 cm stora bitar till toppning. Skär tofun i kuber.
  3. Koka vatten, mirin, soja, socker, sake  och dashipulver i en gryta.
  4. Tillsätt gul lök, salladslök (endast vit till ljusgrön del) och salladskål.
  5. Lägg glasnudlar och svamp och låt sedan sjuda tills löken är klar (kolla koktid på nudlarna).
  6. Lägg i skivat nötkött.
  7. Tillsätt gröna delen av sallad lök för dekoration
  8. Servera med färska ägg i en liten skål som en dippsås.

Instruktionsvideo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar